Autocamperrådet (ACR) er en paraplyorganisation af 3 autocamperforeninger, der arbejder for autocampervenlige rammer, adfærd og samvær i Danmark.

Med en autocamper har vi gode muligheder for at køre ud og få oplevelser i by og land, og mulighed for at holde ind og overnatte ved strand, havn og i natur på P-pladser, autocamperpladser og campingpladser. Vi sætter umådelig stor pris på både frihed og natur, og er afhængige af et godt miljø.

Derfor er det også deprimerende, når vi gentagne gange oplever, at der ligger skrald og affald rundt og omkring os.

Selvfølgelig samler vores medlemmer det op der ligger, lige som mange andre, for ellers hober det sig op og vi kommer selv til at stå i skidt til halsen. Det er jo ikke behageligt!

En af vores medlemsforeninger, Dansk AutoCamper Forening har netop taget initiativ til en årlig DACF Miljødag, som gennemføres i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og Ren Natur. I år er den planlagt til Storebededag 30. april. På denne dag opfodres alle med autocamper til at samle affald på den lokalitet, hvor man holder med sin autocamper.

Det er et tiltag som AutoCamperRådet hilser velkommen – og på alles vegne

Vi skal dog huske på, at hvis vi kun samler skrald og affald uden at forholdes os til, hvorfor det ligger der og hvordan det kan standses, så ændrer vi ikke noget, og så er det en skrue uden ende. I bund og grund er vi jo ikke sat til at rydde op efter hinanden.

Der skal en adfærdsændring til hos de få, som er ligeglade og som smider skidt og skrald ud i naturen. De mange, langt de fleste, har lært ikke at ”smide skidt i egen rede”.

Men vi kan godt være mere opmærksomme på vores egen gøren og laden, når vi er ude i naturen. En del af det affald som ligger der, skyldes manglende omtanke og uheld: en vind som pludselig suser, en affaldspose som er sat ved siden af fuld affaldsbeholder, et mundbind som falder ud af lommen, at man ikke lige får tjekket rundt om bilen når man kører. Der ligger meget i naturen som skyldes ubetænksomhed.

Men det er ikke et uheld, når man smider sit cigaretskod, spytter tyggegummiet ud, kaster take away posen ud ad vinduet, lader sin øldåse ligge, smider ispapiret, efterlader pose med skrald, og måske bare læsser oveni en stor stak, der ligger der i forvejen. 

Det vi skal gøre er at hjælpe hinanden og påtale når vi ser noget der ikke er i orden

Vi skal selvfølgelig blive ved med at samle det skrald op som ligger, men vi skal også turde at påtale, på en ordentlig måde, når vi ser nogen smide affald fra sig eller lader det ligge.

Netop en årlige og tilbagevendende indsamlingsdag skal minde os om, at det er `det vi skal huske.

Vi håber, at rigtig mange vil støtte op om DACF Miljødag og arbejdet med at holde ”reden ren” – det kommer os alle til gode!

På AutoCamperRådets vegne
Jørgen Nielsen

Formand