Hjem Nyheder AutoCamperRådet styrker arbejdet med rådets ambassadører

AutoCamperRådet styrker arbejdet med rådets ambassadører

33

AutoCamperRådet (ACR) afvikle denne weekend et inspirerende og produktivt møde for deres områdeambassadører i DCU Odense Campings mødelokale, hvor hele 12 dedikerede ambassadører deltog. Mødet markerede en milepæl i ACR’s bestræbelser på at styrke samarbejdet mellem ambassadørerne og sikre en mere struktureret og harmonisk autocamperturisme i Danmark.

Erfaringsudveksling og fælles læring
Mødet blev indledt med en velkomst og præsentation af deltagerne, efterfulgt af en livlig erfaringsudveksling, hvor de forskellige områdeambassadører delte udfordringer og succeser fra deres respektive områder. En fælles konklusion var, at det ofte kan være vanskeligt at opnå fuld inddragelse af lokale myndigheder, specielt i kommuner, hvor der allerede er etableret regler, som mangler hjemmel i lovgivningen.
I Bornholm har ACR haft dialog med kommunale instanser via deres hjemmeside, hvor moral og etik ofte bliver debatteret. Her blev det drøftet, hvordan campingpladsejerne ofte bliver inviteret til møder med kommunerne, mens ACR’s ambassadører i mange tilfælde bliver overset, selvom de er vigtige repræsentanter for autocamperturister.

– Vi skal sikre, at ACR’s interesser bliver inddraget i kommunale beslutninger, herunder regler og politikker for parkering, faciliteter og autocamperpladser, siger Gert Melchiorsen, ACRs bestyrelsesmedlem der er tovholder for ambassadørerne.

Samarbejde med Vejdirektoratet og kommuner
Samarbejdet med Vejdirektoratet blev også diskuteret, især i forhold til tidligere besluttede regler, som ikke altid er i overensstemmelse med lovgivningen. Ambassadørerne understregede vigtigheden af at klæde hinanden på til at modstå presset fra offentlige myndigheder, og hvordan man som samlet enhed kan sikre bedre forhold for autocamperturismen. Der blev fremhævet en case fra Jammerbugt Kommune, hvor et konstruktivt samarbejde mellem ACR og kommunen førte til forbedringer i forhold til autocamperparkering.

Autocamperfrie zoner og et godt eksempel fra Jammerbugt
Mødet i Jammerbugt Kommune blev nævnt som et succesfuldt eksempel på, hvordan en fælles indsats kan skabe resultater. Her har man arbejdet med en “autocamperfri zone”, og enkle midler har vist sig at være effektive, da næsten alle autocamperturister har fulgt guidelinjerne. Klager fra campingpladsejerne om forkert parkering blev behandlet med reel data, hvilket har forstummet en del af kritikken. I den forbindelse blev det fremhævet, at man skal vise, hvor man ønsker autocamperturisterne, i stedet for kun at forbyde områder uden at tilbyde alternativer.

Behov for et mere inkluderende samarbejde med campingpladserne
En væsentlig del af diskussionen drejede sig om forholdet mellem autocamperpladser og traditionelle campingpladser. ACR er ikke modstandere af campingpladser, men ønsker at sikre, at autocamperturister ikke bliver tvunget til at parkere bestemte steder. Der blev talt om behovet for at skrive til samtlige campingpladser i Danmark med det mål at indlede et mere konstruktivt samarbejde, der kan lede til ændringer af campingpladsreglementet, så det også tilgodeser autocampernes behov.

– Jeg glæder mig over områdeambassadørernes engagement. De er vores vigtigste ressource for rådets arbejde. Og ambassadørerne har på mødet i Odense foreslået mange gode idéer til rådets videre arbejde, siger Hans Bækvang, formand for AutoCamperRådet.

Autocamperturismen kan fremme udviklingen i landdistrikterne
En stor del af mødet handlede også om landdistrikternes potentiale som destination for autocamperturister. Autocampere kan bidrage til at skabe liv i de små samfund, og idéen om satellitpladser til autocampere blev vendt som en mulighed, der stadig er under udvikling. Med et stigende antal autocampere i hele Europa, er der et stort misforhold mellem behovet for pladser og det faktiske antal til rådighed, og det blev understreget, at autocampere kan være en væsentlig indtægtskilde for landdistrikterne.

Fokus på bæredygtighed og fremtiden for autocamperturisme
ACR har eksisteret i 15 år, og fremtiden for autocamperturismen blev et centralt emne i forhold til den stigende politiske dagsorden omkring bæredygtighed. Flere af de deltagende ambassadører bemærkede, at autocamperturisme i balance er et vigtigt mål for fremtiden, så autocamperturister ikke bliver “ugleset”, som det er tilfældet i nogle af Europas store turistområder. ACR skal i den forbindelse også sikre, at autocamperturismen tilpasses den grønne dagsorden og opretholder et positivt image blandt lokale og turister.Opsamling og fremtidige indsatser
Mødet blev afsluttet med en opsamling på dagens drøftelser og enighed om, at ambassadørerne skal spille en central rolle i dialogen med kommunerne og i arbejdet med at udvide og forbedre forholdene for autocamperturisme i Danmark. Der blev også talt om nye initiativer, herunder forslag om at indføre forbrændingstoiletter i samtlige nye autocampere, hvilket kan afhjælpe problemerne med ulovlig toilettømning.AutoCamperRådets ambassadørmøde i Odense viste, at der er stor vilje til at arbejde for bedre vilkår for autocamperturister i Danmark, og de næste skridt vil fokusere på at styrke samarbejdet med kommunerne, campingpladsejerne og andre relevante aktører.