Nedenstående artikel bringes efter tilladelse fra AltOmAutocamperen, skrevet af Jan Mattsson, som selv er tidligere bestyrelsesmedlem i ACR.


Det er med stor ærgrelse, at vi hos Alt om Autocamperen har fået kendskab til, at Helmut Madsen af helbredsmæssige årsager trække sig fra posten som formand i AutoCamperRådet (ACR). Vi håber naturligvis, at Helmut snart er på toppen igen, så han kan nyde sit otium.

Alt om Autocamperen har samarbejdet med Helmut gennem en del år via ACR og har lært Helmut at kende som en dynamisk og engageret formand, der har arbejdet meget målrettet. På det personlige plan har vi lært Helmut at kende som en gentleman med lune og glimt i øjet.

Helmut har fokuseret på at gøre Danmark mere autocampervenligt, hvilket er helt i tråd med ACR’s målsætning. Helmut har prioriteret det autocamperpolitiske område højt. Han har initieret dialog med Folketinget på mange områder, ligesom han flere gange har sikret foretræde for de forskellige udvalg på Christiansborg.

Vi vil gerne benytte lejligheden til at takke Helmut for et glimrende samarbejde.

Traditionel indgang til autocampersegmentet

Som mange andre startede Helmut med at køre Camp-Let og fortsatte med campingvogn. Turene gik til både Tyskland og Frankrig. I 1997 lejede Helmut imidlertid en autocamper, hvilket blev det vendepunkt, som gjorde at campinglivet fortsatte i autocamper. I 2008 investerede Helmut så i sin egen autocamper, og turene gik både til Frankrig for at se Tour de France, til den italienske Rivera og mange andre spændende steder. Nu var grundlaget for medlemskabet af Dansk Autocamper Forening lagt.

Alt om Autocamperen har i forbindelse med Helmuts fratræden som formand for ACR stillet ham nogle spørgsmål:

Hvordan har jeres typiske køremønster i ferierne været?

Helmut har ofte lagt vejen forbi Tour de France, her er camperen placeret på en fransk bjergvej – og selvfølgelig er der markeret med det danske flag

Helt tilbage til vores første autocamper har vi holdt meget af at køre i Frankrig. Jeg tror, at det primært er den gode vin og den gode mad, der trækker.

Herudover har Tour de France haft indflydelse på vores/mit køremønster. På et tidspunkt tog jeg alene ned og så bjergetaperne (de store bjerge) i Alperne og/eller Pyrenæerne. Når så Tour de France sluttede, tog min kone ferie og fløj til den nærmeste lufthavn. Derefter holdt vi 3 ugers ferie sammen”.

Har du kunnet anvende din kompetencer fra erhvervslivet i din position som formand for ACR?

Som mange ved, har jeg i mere end tredive år været beskæftiget i fagbevægelsen. Jeg var i en længere periode øverste embedsmand på lønmodtagerside i forhandlingerne om generelle aftaler med Finansministeriet. Det har givet mig en lang række forhandlingskompetencer. Kompetencer jeg har kunnet bruge i forhandlinger i forskellige ministerier og en række kommuner”.

Hvad er, ifølge din mening, den største udforing for autocampersegmentet?

I disse tider med Corona ser vi en kraftig stigning i salget af autocampere. Vi bliver mere synlige i gadebilledet. Det stiller krav til os som brugere. De færreste synes, at det er spændende at se på en række autocampere, der blokerer den udsigt, man som privat person ellers har haft til havnen eller stranden. Det samme gør sig gældende for de autocampere, der blot parkerer uden at tænke på de faste beboere. Vi risikerer, at kommunerne generelt får den tilgang, at autocampere skal ind på campingpladser eller andre pladser, som ligger uhensigtsmæssigt for autocamperbrugerne.

Jeg mener derfor, at ACR skal tage kontakt til Kommunernes Landsforening, så der kan laves en række anbefalinger til kommunerne.

På den anden side ser jeg ikke presset fra campingpladserne som alvorligt. De fleste campingpladser har efterhånden fundet ud af, at man kan tiltrække autocampere, hvis man laver et særligt tilbud til netop dem.

Vi har altid haft den opfattelse, at vi skal betale for de faciliteter, vi bruger. De enkelte campingpladsejere, der har gjort det til en livsopgave at få autocampere ind på deres campingplads, har svære tider. De kunne med fordel flytte fokus til at skabe pladser, som er særligt indrettet til autocampere enten på deres egen campingplads eller på et andet centralt eller naturskønt sted”.

Alt om Autocamperen ønsker alt det bedste for Helmut, og vi takker for det store engagement i ACR og de resultater, som Helmut har nået i sit virke både som formand og som menigt medlem af ACR.

Hvad kan vi bruge Helmuts kommentarer til?

I interviewet påpegede Helmut nogle vigtige elementer. Især hæfter vi os ved Helmuts ord om at vælge p-plads med omhu, således at der ikke skabes modstand mod autocampere på grund af den fysiske tilstedeværelse. Vi skal passe på, at vi ikke tager udsigten for andre eller på anden måde medvirker til at skabe en generelt negativ stemning i forhold til autocampere.

Helmut påpeger også, hvordan autocamper-segmentet via de forskellige foreninger kan gøre sin indflydelse gældende. Vi er meget enige i, at en god tilgang kan være kontakt til Kommunernes Landsforening. Vi håber naturligvis, at ACR vil overveje dette.

Hos Alt om Autocamperen ser vi frem til at møde Helmut og hans hustru på landevejen og måske få et glas rødvin og diskutere taktikken hos de forskellige Tour de France-hold.