autocamperplads bork havn

Hvordan åbner man egentlig en ny autocamperplads?

Dét har de spekuleret lidt over i Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur, Natur og Fritidsafdeling – og er endt med en helt enkel model, der hverken involverer knuste champagneflasker eller røde snore.

Derfor blev bommen ganske enkelt hævet for de første to autocampere, og formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg John G. Christensen holdt en kort tale, før de tilstedeværende til åbningen af den nye autocamperplads på Bork Havn torsdag blev inviteret på grillpølser og sodavand ved havnegrillen.

– Vi læste om pladsen, og da vi alligevel var i området, kunne vi ligeså godt støtte den gode sag og tage en overnatning i Bork, fortæller John Palmblad, der sammen med hustruen Caja Todsen parkerede autocamperen på den nye plads med udsigt til lystbåde i havnen og et stenkast fra surferstranden.

Autocamperpladsen på Bork Havn, hvor 12 autocampere ad gangen fremover kan slå lejr, har den dobbelte funktion, at den om vinteren er P-plads for lystbådene. Og da det samtidig er Bork Havn Camping, der administrerer pladsen, vil den – foreløbig i en prøveperiode på et år – være åben i campingpladsens sommersæson fra 1. april til og med efterårsferien.

På Bork Havn Camping forudser Anna Ægidius, at de 12 pladser vil blive populære – ikke mindst blandt surferne:

– Selv om vores campingplads kun ligger 150-200 meter fra vandkanten, så tager surferne tit deres biler og kører ned på havnen og parkerer, fordi de har så meget grej at slæbe på. Derudover har vi gæster i autocampere, som hellere vil bo i havnemiljøet end på campingpladsen, siger hun og tilføjer, at der i år har været markant flere autocampere i området end tidligere:

– Autocamperne er kommet for at blive, så det vil da give god mening på sigt at udvide autocamperpladsen på havnen, hvis det er muligt. Faciliteterne er jo i hvert fald på plads til det nu, siger Anna Ægidius.

Hen over sommeren er der netop blevet etableret el-stik og afmærkninger, bom og betalingssystem på Havnekontoret – og alt hvad der ellers skal til, for at autocampere kan trække håndbremsen og slå klapstolene ud på havnen.

Og Bent Stubkjær, der både er idémanden bag pladsen og manden bag rattet i den første autocamper igennem bommen, var da også vældig godt tilfreds med stellplatzen som han efter tysk inspiration kalder pladsen:

– Det er en fin plads, som forhåbentlig trækker flere autocampere til. De lægger 3-4 gange så mange penge lokalt i forhold til campingfolket, fordi de ofte ikke selv laver mad. Så vi håber, at det kan bringe lidt liv i gaden, siger han og peger op mod Bork Havns shoppinggade, hvor et par af butikkerne allerede står tomme forud for vinteren.

Sammen med de butiksdrivende har Bent Stubkjær derfor presset på for at få autocamperpladsen etableret:

– Vi tror på, at pladsen kan udvide sæsonen. Autocampere er et særligt folkefærd; vi vil hellere bo med udsigten og stemningen på en havnemole end blandt hoppepuder og skrigende børn på en campingplads, konstaterer han.

På Havnegrillen peger formand for Teknik- og Miljøudvalget også på, at autocamperpladsen kan udfylde et turistmæssigt tomrum og tiltrække flere turister: – Vi kan se, at autocamperen som ferieform vinder frem, og jeg er glad for, at vi nu kan tilbyde autocampere en mulighed for at slå sig ned i den sydlige del af Ringkøbing-Skjern Kommune. Det har mange – både erhvervsdrivende og turister – efterlyst, siger han