Hjem Nyheder Betydningen af det rigtige strømkabel og kabeltromle

Betydningen af det rigtige strømkabel og kabeltromle

3048

Det elektriske tilslutningskabel i autocampere, kan næppe undværes som standard udstyr i autocampere med mere og mere elektrisk og elektronisk udstyr / tilbehørs komponenter. Desto vigtigere synes det at henlede en smule mere opmærksomhed på dette emne.

Når et køretøj skal tilsluttes en 230V strømforsyning, er det også spørgsmålet om den nødvendige effekt svare til og kontrollere om autocamperens tilslutningskabel opfylder de nødvendige krav i overensstemmelse med de gældende standarder. Dertil skal forbrugsangivelsen (Watt) på alt køretøjets elektrisk udstyr bestemmes og lægges sammen.

Nedenstående er et eksempel, og skal som sådan ses (beskrivelserne i watt er forskellige afhængig af mærke):

 • Køleskab 200 watt
 • Varme 1000-3000 Watt
 • Vandvarmer 1000 Watt
 • Belysning 100 Watt
 • TV / SAT 120 Watt
 • Lader 120 Watt
 • Kaffemaskine 200 watt
 • Hårtørrer 1000 Watt
 • Andet 200 Watt
 • I alt 3940 Watt

Tilslutningskablet skal altså i dette regneeksempel kunne klare i gennemsnit ca. 3000 watt (13 A). Efterfølgende beregninger er lavet til maksimal kabellængde på 25m til campingbrug. Det beregnede tværsnit for er 1,45mm². Det matchende kabeltværsnit i handlen er 1,5mm², men for tilslutning af campingvogne og autocampere, kræves der kabler efter DIN VDE 0100-721, med en kabel tykkelse på 2,5 mm². Dette gælder for en tilslutningsstrøm på op til 16 A på kabeltromler.

Men vær opmærksom på følgende !

Beregningen er kun gyldig for en fuldt udrullet kabeltromle. Kun udrullede kabler kan komme af med den aktuelle varme, der genereres i kobber trådene, til den omgivende luft. Varme temperaturen afhænger naturligvis at det aktuelle forbrug.

Forbliver kabler derimod i vid udstrækning på kabeltromlen, er varme fra kobberledningen praktisk talt blokeret af et spiralkabel. Som et resultat, afhængig af den strøm styrke der løber i kablerne, sker der en varmeakkumulering i nederste vindinger på kabeltromlen, hvilket kan føre til smeltning af kablets isolering. I værste fald, kan resultatet blive en brand hele kabel tromlen. Uskrevet regel er: kabeltromler der ikke er vand- og fugttætte, stilles under køretøjet til beskyttelse mod fugt (regn / sne). Alle kan forestille sig, hvad en brændende kabeltromle nemt kan udløse her.

Producent af kabeltromler giver følgende retningslinjer for brug af deres produkter:

Kabel tværsnit 1,5 mm² (ikke lovligt til campingbrug!)
udrullet kabeltromle = 3000-3220 * Watt
ikke udrullet kabeltromle = 1000-1300 * Watt

Kabel tværsnit 2,5 mm²
udrullet kabeltromle = 3000-3600 * Watt
ikke udrullet kabeltromle = 1000-1900 * Watt

* Variere blandt producenterne, muligvis afhængig af kabeltype og / eller egen mening om objektivt ansvar.+098H7Y65T4R3W12QSD3ET4

En særlig høj risiko er der for dem, der har benyttet kabeltromler, der har kabler med et tværsnit på 0,75 mm² eller 1.0mm². Dette lille tværsnit udgøre en stor risiko for liv og lemmer!

Får du tilbudt hjælp fra gode “autocamper-mates” om at sætte dit kabel i den hjælpsommes kabeltrommel, fordi strømsøjlen var fuldt booket, så glem det indtil du har set, hvad du bliver tilbudt. Denne gode gerning kan få fatale følger, for en kabeltromle med et kabel på f.eks 1.0mm² i tværsnit. Fordi tromlen ikke er vandtæt, lægges den desuden i en plasticpose. Tilsammen er det “gode” betingelser for afbrænding af f.eks en relativt ny autocamper.

Bedste beskyttelse for sundheden af den private bankkonto, er brugen af et tilslutningskabel, der svarer til standarden DIN VDE 0100-721, som indeholder følgende og som tager hensyn til følgende kriterier:

 1. Den maksimale kabellængde er 25 m. Længere kabler er ikke tilladt i henhold til den ovenfor citerede standard for tilslutning af camping køretøjer!
 2. Den angivne minimale kabeltværsnit i overensstemmelse med DIN VDE 0100-721 er 2,5 mm². Dimensioneringen af tværsnittet er en funktion af max. Kabel længde 25 m og det ukendte længde af elektrisk ledning fra sikringen til stikkontakten sæt – en elektrisk krav.
 3. Beskyttelse til EN 60529 (IEC529 / VDE 047 T1), mindst IP44 (IP44 = Beskyttelse mod fremmedlegemer> 1 mm og imod vandsprøjt fra alle vinkler)
 4. Termisk beskyttelse for kabeltromlen, med tilbagestilling (termosikring), <60 ° C (i tilfælde af overbelastning af kablet, afbrydes strømmen)
 5. Stikkontakt kan kun være den blå CEE stik til IEC 60309-2
 6. For en tilslutningsledning uden tromle, gælder punkterne 1, 2 og 5.

Selv eksisterende gamle kabeltromle, der har fulgt en i mange år, bør tages op til revision med hensyn til denne information og om nødvendigt udskiftes. De der ønsker at købe en ny og synes det for dyrt, bør i det mindste spørge sin forsikring om brand skader fra forkert kabel dækker skaderne.
Kilde: Reisemobil Union