
Replik til CODK´s ønske om selvstændig registrerings kategori for autocampere
AutoCamperRådet ønsker de bedste forhold for autocampere i Danmark og her vil en nedsættelse af den grønne afgiften blive imødeset, men ikke på bekostning af indskrænkede regler for parkering og overnatning.
AutoCamperRådet* (ACR) har med interesse noteret sig CODK’s nylige udmelding efter deres møde med skatteminister Rasmus Stoklund, hvor CODK´s direktør på ny bringer spørgsmålet om en ændret registreringsstatus for autocampere på banen.
Vi erindrer et konstruktivt forståelsespapir fra 2023 mellem CODK og ACR, hvor begge parter var enige om, at en særskilt registreringskategori for autocampere ikke var et fælles ønske og heller ikke et tema, der havde vundet genklang i ACR’s medlemskreds sidenhen. Som ACR’s formand, Hans Bækvang, præcist udtrykker det: »Vi støtter 100% op om en justering af den grønne ejerafgift, så den afspejler bilens reelle klimaaftryk på en mere fair måde. Vi mener, at autocamperens identitet er tydelig nok med den nuværende registrering som personbil med anvendelsen ‘Beboelse’. Dette bør efter vores opfattelse ikke ændres.«
Vi forstår, at CODK’s ønske om en ændring i registreringskategorien primært udspringer fra de udfordringer, deres forhandlermedlemmer oplever med den nye beregningsmodel for grøn ejerafgift. ACR deler fuldt ud bekymringen for, at den tekniske beregningsmodel, implementeret af Motorstyrelsen fra årsskiftet, potentielt kan fordoble ejerafgiften for nye autocampere i 2025 sammenlignet med biler indregistreret i 2024. Vi er enige i, at dette bør rettes hurtigst muligt for at sikre fornyelsen af den danske autocamperpark med mere miljøvenlige køretøjer og for at understøtte salget hos forhandlerne.
Dog fastholder ACR, at en ændring af registreringsstatus ikke er den rette vej frem. CODK’s forslag om at give autocampere særstatus som fritidskøretøj, ligesom veteranbiler, bygger på en præmis om begrænset årlig kørsel (under 10.000 km). Vores helt nye analyse blandt 1175 danske autocamperejere tegner et andet billede: hele 68% benytter deres autocamper året rundt, og det er overvejende sandsynligt, at det årlige kilometertal markant overstiger CODK’s nævnte grænse.
En ændring af registreringsstatus risikerer at åbne for uhensigtsmæssige særregler for autocampere, herunder potentielle restriktioner for rast og overnatning uden for campingpladser. Vi har med bekymring noteret os, at CODK’s direktør tidligere har talt om et ønske om at dirigere autocampere ind på campingpladser for overnatning. Dette ville fundamentalt ændre den måde, autocamperturister traditionelt bruger deres køretøjer på og harmonerer på ingen måde med brugernes ønsker. Vores seneste analyse bekræfter dette, idet 70% af de adspurgte sjældent eller aldrig benytter campingpladser til overnatning.
Hvis en sådan udvikling skulle blive realitet, er det vores klare overbevisning, at danske autocamperturister vil søge mod udlandet, og udenlandske turister vil vælge andre destinationer. Det vil ligeledes ramme de danske campingpladser ifølge DCU (Dansk Camping Union). Dette har Danmark ikke råd til. Vi ser derfor frem til en konstruktiv dialog med CODK om løsninger på udfordringen med den grønne ejerafgift, der ikke involverer en ændring af autocamperens etablerede registreringsstatus.
* AutoCamperRådet er en paraplyorganisation for fire foreninger for autocamperejere. Det er Dansk Autocamper Forening (DACF), Campervenner, DK-AutoCam og Dansk Camping Union (DCU). Tilsammen udgør de fire foreninger 90% af de organiserede autocamperejere i Danmark.