kystturisme, autocamper, autocamperrådet

Autocampersæsonen 2019 er i fuld gang, og AutoCamperRådet har en anbefaling til de danske kommuner. Mange autocamperturister har allerede haft årets første overnatninger, mens andre er godt i gang med at tage autocamperen ud af vinterhi. Klargøringen af autocamperen har høj prioritet. Det er helt sikkert, at landevejene, byerne og attraktionerne i landet kommer til at mærke den store fremgang i antallet af autocampere. Dette giver også de danske kommuner store fordele.

Autocamperturister har valgt friheden

AutoCamperRådet ved, at langt de fleste autocamperturister sætter stor pris på friheden. Friheden til at vælge ankomst og afgangstider, og da de fleste autocampere i dag har alt i udstyr og kan klare sig flere dage uden at tanke vand og få tømt spildevand, så stiller autocamperturisterne ikke de store krav til en plads, der er indrettet til autocampere.

Forhold for autocampere på rette vej

Forholdene og vilkårene for autocamperturister bevæger sig stille og roligt i den rigtige retning. Flere kommuner og private aktører har fået øjnene op for denne mulighed for at skabe omsætning og liv i nærområderne.

AutoCamperRådet vil gerne anbefale landets kommuner at se lidt på de tal, som Dansk Kyst- og Naturturisme har offentliggjort for 2018, og samtidig se på det potentiale, der ligger i autocamperturismen generelt. Der skal ganske få tiltag til for at skabe muligheder og tiltrække autocampere til nærområderne.

Kommunerne får gevinst ved at udnytte autocampersegmentet

Det gælder om at smede, mens jernet er varmt, og se på de gevinster, der er ved at tiltrække autocamperturister, der kan give en god økonomisk indsprøjtning hos forretningsdrivende, restaurationer og ved turistattraktioner.

Skal kommuner drive autocamperpladser? Det spørgsmål er meget naturligt at stille – og i øvrigt meget svært at besvare. I nogle kommuner vil det være helt naturligt f.eks. i samarbejde med private aktører. Det kunne f.eks. være et samarbejde med lokale campingpladser. Men én grundlæggende ting skal kommunerne demonstrere, og det er viljen til at lade det ske. De skal give de rette tilladelser, og tage dialogen med de aktører, der ikke vil autocampertursimen, eller de aktører der tror, at monopolet for overnatning i autocamper ligge indenfor campingreglementet.

Kan opfattelsen af autocamperturismen ændres?

Det er AutoCamperRådets opfattelse, at den positive udvikling, der er beskrevet i rapporten fra Dansk Kyst- og Naturtursime, kunne og burde indtænkes i større grad, i de tiltag som planlægges i landets Kommuner. Autocamperturisme er et potentiale, som kan bidrage til denne udvikling, så det drejer sig om at tænke innovativt, og se bort fra den traditionelle opfattelse af overnatning – og fokusere på resultaterne i stedet.

Citat:

Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme:
“De danske feriesteder har fået godt fat i de tyske turister, som nyder at komme til kysten i Danmark og opleve fred, ro og smuk natur med familien – ligesom de danske feriegæster også gør”.

Fakta:

  • 2018 et rekordår med en vækst på 1,9 % svarende til 720.0000 overnatninger.
  • I 2018 bidrog kyst- og naturturismen således med mere end 50 % af den samlede vækst i dansk turisme.