Hjem Ikke kategoriseret ACR er forkæmper for bedre forhold for AL autocamperturisme

ACR er forkæmper for bedre forhold for AL autocamperturisme

447

Uanset om man er til betalingspladser eller mere simple naturpladser. Om man kører i en van eller helintegreret. Derfor er det vigtigt for ACR at sidde med ved bordet, hvor beslutningerne bliver taget. 

ACR har igennem længere tid været i tæt dialog med Tønder kommune vedr. udfordringerne, som lokale og kommunen oplever, især på Rømø, som jo trækker i titusindvis af gæster dagligt, især i juni, juli og august.

Det er endt ud i et dialogmøde, som blev afholdt d.15/5-23 på Tønder rådhus med deltagelse af topfolkene fra Tønder kommune. Heriblandt direktøren for Teknik og miljø, direktøren for service og beskæftigelse, direktøren for plan og byudvikling, turistchefen, erhvervsstyrelsen, kyst- og naturstyrelsen, destination Sønderjylland, DFAC, campingpladsejere og naturligvis ACR som var initiativtager til mødet sammen med Michael Holst, direktøren for teknik og miljø.

ACR var repræsenteret af Line Madsen, som er område ambassadør for Tønder og Esbjerg kommuner.

Formålet med dialogmødet var at finde løsninger, i stedet for begrænsninger. Hvilket jo i sidste ende er bedst for alle parter- både de lokale beboere, de forskellige erhvervsdrivende og ikke mindst autocamperturisterne. 

For det er ikke kun i Europa, at autocamperturismen er eksploderet. Det er den i høj grad også i Tønder kommune- især på Rømø. Så meget, at hvis der ikke bliver gjort noget NU, så vil konflikterne nok desværre ikke blive mindre i fremtiden. For konflikterne er der, og det fyger med beskyldninger i pressen. Nogle lidt søgte og tilbagebevist, andre desværre reelle nok- det anerkender vi hos ACR.

Autocampere fylder meget i landskabet og der er desværre også altid nogle få, som ikke kan finde ud af at opføre sig hensigtsmæssigt. Og det går ud over os alle sammen.

Tønder kommune ønsker at blive førende på autocamperturisme området i Danmark. Det er en stærk udmelding, som vi i ACR sætter pris på og gerne hjælper med!

På dialogmødet var der indlæg både fra Michael Holst, direktøren for Teknik og Miljø i Tønder kommune, Mette fra erhvervsstyrelsen og Bent fra kyst- og naturstyrelsen, som blev efterfulgt af dialog ved bordene.

Det gav en god og livlig debat ved de forskellige borde. Med forslag om alt fra nye muligheder for overnatning i det fri, til flere betalingspladser, restriktioner, højdebomme, bedre offentlige tømme muligheder, bedre information om området gerne elektronisk osv.

ACR foreslog at den elektroniske information kunne foregå ved hjælp af en sms, når man kørte ind i kommunen og igen på dæmningen til Rømø, ligesom vi kender fra når man kører ind i et nyt land. Velkommen til Tønder kommune- her finder du info om…. Dette ville kunne bruges til alle former for turisme og ikke kun autocamperturismen. Dette blev meget vel modtaget og en løsningsmodel der arbejdes videre med.

ACR kom også til mødet, med et stort ønske om flere forskellige slags overnatningsmuligheder i Tønder kommune, både på dertil indrettede pladser, men også mere simple pladser og natur pladser. 

Område ambassadør Line Madsen har et stort lokalt kendskab, og var derfor selvfølgelig meget konkret i forslagene til placeringer. Det kunne være ved f.eks. sportshaller, som jo er ejet af kommunen og findes overalt i kommunen, men også på de mere simple naturpladser langs kysten på fastlandet eller langs “hovedvejene” på Rømø. Her kunne evt. betaling via app også være en mulighed, hvis man ønskede at overnatte. Pengene kunne så bruges til vedligehold af pladserne og til at etablere offentlige tilgængelige autocamper faciliteter på Rømø. For disse er en mangelvare med så mange autocampere på Rømø.

ACR kan forøvrigt også her løfte sløret for, at de nye ejere af Oasen, Jens Vesterholm og Niels Erik Jespersen, vil arbejde på at udvide Oasen mod syd. Her er ønsket, at der bliver etableret en lidt mere simpel overnatningsmulighed, men med mulighed for at købe sig til faciliteterne på Oasen. Det bliver spændende at følge- og kommunen kan jo næsten kun sige ja til tiltaget😉

Den evige diskussion om overnatning på Europa´s største og måske smukkeste strand, Lakolk strand, blev desværre skudt til de evige jagtmarker af Bent fra Kyst og Naturstyrelsen. Det er nemlig Kyst og Naturstyrelsens område og IKKE kommunens og herfra vurderer man, at overnatning desværre IKKE bliver en mulighed i fremtiden, da dyrelivet skal restituere om natten. Det MÅ og SKAL vi respektere for med op til 50.000 besøgende om dagen, i højsæsonen, er det jo forståeligt. Og vi skal altid huske at værne om naturen og omgivelserne. Det er trods alt hovedattraktionen på vestkysten- Nationalpark Vadehavet.   

ACR opfordrede ligeledes parterne til, at man fremadrettet brugte ordet autocamperturister, i stedet for autocampister, da det er 2 vidt forskellige ting og er i bedre trit med tiden.

Tønder kommune og ACR ønsker muligheder og ikke begrænsninger og vi glæder os til endnu mere konstruktivt samarbejde med ALLE involverede parter fremadrettet. Det kan kun blive godt!

Tekst: Line Madsen